Luni, 18.07.2022, a avut loc Adunarea Generală a Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB). Au fost dezbătute mai multe puncte fierbinți de pe agenda sindicală, în special negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), care pare să conducă Societatea de Transport Bucureşti SA (STB SA) către un conflict colectiv de muncă.
O tema de mare interesez a fost cea legată de stadiul proceselor angajaților concediați în urmă protestelor din ianuarie 2022. Termenele pentru dosarele depuse în instanța s-au dat foarte repede, iar 10 dintre ele au fost deja soluționate.
Salariații care au câștigat la fond, se pot reîncadrarea deja la STB SA, dacă doresc acest lucru.
Totodată, Sindicatul a făcut plângere penală împotriva directorului general.
De asemenea a dschis și o acțiune în instanță cu privire la abuzurile săvârșite de directorul general care a intervenit în activitatea sindicală încâlcând atât CCM STB SA cât și legislația în domeniu, cu termen în luna septembrie 2022.
În ceea ce privește refuzul lui Adrian Crit de a aproba reținerea cotizației sindicale pe ștatele de plata, a convorbirilor telefonice, cei 2% care la solicitarea salariaților să fie redirecționați către ASTPL, în intenția de a destructura activitatea sindicală apelând la presiune și șantaj pentru ca Sindicatul să accepte numai propunerile venite de la administrație, nu i-a ieșit, deoarece Sindicatul a găsit soluții pentru a rezolva aceste probleme.
Vasile Petrariu, președintele STB, a vorbit și despre externalizarea anumitor servicii din cadrul societății, la prețuri exorbitante.
“Serviciul de spălare externalizat costă aproximativ 11 milioane de lei pe 6 luni. Anul trecut, pe întreg anul, când acest serviciu era executat în STB SA, a costat cam tot 11 milioane de lei adică la jumătate faţă de externalizare. Se mai pregăteşte cedarea unor activități, cum ar fi paza și ceea ce înseamnă comercial – controlori și casieri -, dar şi activități de mentenanță, cum ar fi servicii de reparat aer condiționat, cutii de viteză etc. Viceprimarul care răspunde de transportul public local a declarant că nu contează costurile, cu referire la spălarea și igenizarea vehiculelor, ei considerând că singura soluție este externalizarea chiar dacă costurile se triplează!”, a explicat Vasile Petrariu.
Negocierea Contractul Colectiv de Muncă a fost o tema amplu dezbătută la Adunarea Generală STB.
Termenul pentru încheierea negocierilor CCM este finalul lunii iulie, cu posibilitate de prelungire, cu acordul părților.
Vasile Petrariu a subliniat că negocierile nu mai pot continua prea mult, dintr-o pleiadă de motive.
De asemenea, până în acest moment directorul general nu a prezentat un mandat valabil pentru a fi prezent la negocierea CCM.
La capitolul indexarea salariilor, președintele Petrariu a subliniat că indicele inflației a depășit 14% conform estimărilor BNR, iar directorul general a refuzat să mărească salariile muncitorilor nici măcar cu 4,7% cât afirma administrația că este inflația.
Una peste alta, după 12 runde de discuții, administrația STB SA a refuzat soluționarea mai multor solicitări. În acest context, conducerea sindicatului a propus un sondaj de opinie prin care membrii STB să se exprime dacă acceptă, sau nu, punctul de vedere al administrației.
Pe chestionarul pe care urmează să îl primească, Membrii de sindicat pot răspunde DA, dacă susțin poziția de negociere a sindicatului, sau NU, dacă susțin oferta Societății de Transport București.
În funcție de răspuns, Conducerea sindicatului va şti cum să negocieze mai departe CCM la nivel de STB SA.
Dacă răspunsul este majoritar DA, atunci în scurt timp ar putea începe procedura pentru Declanșarea conflictului colectiv de muncă, conform legii. Această procedura are mai mulți pași de urmat, inclusiv un nou chestionar pe care sindicaliștii vor trebui să îl semneze.
Condițiile în care poate fi declanșat conflictul colectiv de muncă sunt stipulate de legea dialogului social. Umnul din cazurile menționate delege este cel privind refuzul angajatorului de a accepta revendicările formulate de angajați, cum este cazul de față.
Până a se ajunge la conflictul propriu-zis, trebuie respectați anumiți pași, de la înștiințarea oficială a angajatorului, la conciliere și greva de avertisment. Site-ul stb-sindicat.ro va publica în curând un articol explicativ pe această temă.