Marius Bogdan Șerban are 23 de ani, iar din 27 noiembrie 2021 a devenit președintele Sindicatului Apă Canal Aquaserv Sighișoara (sindicat membru al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice – România). Sighișorenii pot spune că au acum cel mai tânăr lider de sindicat din țară…
Marius Bogdan Șerban a început în forță activitatea de lider sindical. Realizări în primele trei luni de mandat: reducerea externalizărilor de servicii (adică protejarea locurilor de muncă pentru angajați) și mărirea valorii bonurilor de masă pentru toți salariații, membri sau nemembri de sindicat.
O altă realizarea de menționat este faptul că noul lider a reușit să apropie interesele sindicatului de cele ale conducerii societății Aquaserv. În acest context, sindicatul și conducerea societății au căzut de acord să renegocieze anul acesta Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Noul CCM urmează să conțină o creștere salarială în sumă fixă, creștere ce va ține cont de inflație.
Tot anul acesta, în interesul angajaților se va face restructurarea actualului sistem de salarizare, care creează probleme atunci când vine vorba de creșteri salariale, bonusuri sau sporuri.
Cum reușește?
”Munca de președinte de sindicat presupune foarte multă atenție, foarte multă diplomație, foarte multă înțelegere și părere obiectivă. Având doar 23 de ani, încrederea și speranțele a 368 de membrii de sindicat pun o anumită presiune pe mine. Dar cred că stresul acesta este foarte constructiv, mă ajută să mă dezvolt personal”, spune Marius Bogdan Șerban.
De ce face acest tânăr tot ceea ce face?
”Mă încurajez singur că voi putea schimba, treptat, cu pași mărunți dar siguri, mentalitatea angajaților, colegilor, chiar și a conducerii. Trebuie să ne adaptăm vremurilor, să progresăm și să învățăm să vedem lucrurile din mai multe puncte de vedere. Asta este convingerea mea, acesta este motivul pentru care eu am candidat, acesta este motivul pentru care eu am reușit să câștig încrederea și voturile celor ce m-au acceptat ca președinte de sindicat”.
Pentru a avea portretul complet, mai trebuie spus ceva:
”Am început să muncesc de la 16 ani din cauza unor probleme financiare în familie. Nu am fost forțat, părinții nu mi-au spus niciodată ajută-ne cu banii. Tot timpul mi-au spus să mă axez pe studii, pe școală. Dar oricât încercau să îmi ascundă problemele financiare, se observau. Îi auzeam cum discutau în bucătărie seara, cum mai plângea mama, cum tata se mai enerva…
M-am trezit într-o dimineața, eram aproape de vacanța de vară, am chiulit de la școală – deja aveam note suficiente – și am început să colind orașul, să caut locuri de muncă. Primul job a fost ajutor de bucătar la un restaurant micuți din cetate. Așa mi-am dat seama că îmi place să gătesc, apoi a devenit un hobby, o metodă de a mă relaxa. Acolo am lucrat pe toată perioada vacanței de vară și puțin din septembrie”.
Apoi a continuat școala. În fine, la 19 ani s-a angajat la stația de epurare a apei Aquaserv. După patru ani, fostul lider de sindicat l-a promovat pentru a candida ca președinte de sindicat. A acceptat. A fost chemat în Adunarea Generală.
”Acolo era plin de oameni. Eram foarte emoționat. Am văzut în sală un domn pletos care nu se uita la mine, se uita în altă parte, l-am fixat cu privirea ca pe un perete și am început să îmi prezint discursul mai relaxat. De ce candidez, ce vreau să fac cu sindicatul etc.
După mine a vorbit alt candidat, cu multă experință, foarte bine pregătit și am zis: bun, m-am lămurit. Am rămas totuși în sală, devenisem curios.
La un moment dat mi-am auzit numele. Apoi aud: ”Felicitări! Ești noul lider de sindicat în urma alegerilor!”
Am obținut 32 de voturi din 46 posibile. La final, un contracandidat a contestat votarea și a cerut un nou scrutin. S-a acceptat, iar în al doilea tur am obținut 44 de voturi”.
Da, oamenii au avut încredere într-un președinte de sindicat de 23 de ani. Și nu s-au înșelat. Dimpotrivă, se înșeală cei care vor ca mișcarea sindicală să nu aibă viitor în România. Marius Bogdan Șerban: ”Mă încurajez singur că voi putea schimba, treptat, cu pași mărunți dar siguri, mentalitatea angajaților, colegilor, chiar și a conducerii”.