Joi, 13 octombrie 2022, a avut loc la Baia Mare o întâlnire între reprezentanții Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice – România (FSTSP), Federația Sindicatelor Apă-Canal din România, Sindicatului Transurbis Zalău, Sindicatului Transloc Oradea și reprezentanții administrației publice din Baia Mare. Gazde au fost Sindicatul din Transporturi și Servicii Maramureș și S.C. URBIS SA Baia Mare.
Întâlnirea, având titlul ”Împreună suntem mai puternici!”,
face parte dintr-un proiect mai amplu al FSTSP de armonizare a relațiilor dintre sindicate și administrațiile locale în scopul îmbunătățirii activității serviciilor publice, în beneficiul salariaților din societățile prestatoare și al cetățenilor.
Reprezentanții organizațiilor sindicale din domeniul serviciilor publice, unele din cele mai puternice din țară, au subliniat că trebuie întărită coeziunea mișcării sindicale pentru a se putea trece la rezolvarea problemelor din acest domeniu.
Pentru aceasta, au arătat cei prezenți, este nevoie, printre altele, de impunerea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.
De asemenea, este nevoie de modificarea legislației care privește sindicatele, în primul rând a Legii Dialogului Social, dar și a Codului Muncii.
A fost evidențiată și problema salariile mici din serviciile publice și faptul că actele normative existente nu permit mărirea veniturilor angajaților nici măcar acolo unde există această posibilitate, din cauza legislației proaste.
Nu în ultimul rând trebuie amintită dezbaterea, în această ședință, a temei grevelor de solidaritate, care ar putea da un nou impuls coeziunii sindicale în România.
Prezent la dezbateri, avocatul Costel Gîlcă, expert în dreptul muncii, cu o experiență de 22 de ani în acest domeniu, la nivel național și european, a fost întrebat în ce condiții se poate declanșa o grevă de solidaritate.
Altfel spus: dacă un sindicat din cadrul unei Federații obține în instanță permisiunea de grevă generală, celelalte sindicate din Federație pot declanșa grevă de solidaritate?
Avocatul a răspuns că da, se poate declanșa greva de solidaritate de 24 de ore, cu două condiții: angajatorul trebuie anunțat cu trei zile înainte despre acest lucru, iar serviciul public pe care îl prestează acei sindicaliști trebuie asigurat cetățenilor într-o proporție de 30%. În rest, nu mai este nevoie de nicio avizare.
Acest lucru aruncă, dintr-o dată, o altă perspectivă asupra puterii sindicale în România (în contextul titlului mai sus menționat: „Împreună suntem mai puternici!”)…