Mișcarea sindicală strânge rândurile. La Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice – România (FSTSP), din 07.11.2023, s-a votat afilierea a încă două sindicate la acestă organizație ce are reprezentativitate în toate orașele mari ale României.
Este vorba despre cererile de afiliere ale Sindicatului Independent Armonia din STPT Timișoara și Sindicatului Șoferilor Profesioniști Cluj – ambele validate cu unanimitate de voturi.
Ședința a avut loc la Brașov, acolo unde, cu 177 de ani în urmă, apăreau mugurii sindicalismului pe actualul teritoriu al României.
În cadrul Consiliului s-a discutat pe tema negocierii unui Contract Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului de activitate, a fost prezentat proiectul privind organizarea unor dezbateri pe teme legate de Codul Muncii și Legea Dialogului Social, precum și stadiul Proiectului „Statutul Personalului din Transportul Regulat și Metropolitan” (PL-x 231/2020).
Avocat dr. Mihaela Tudorache a răspuns întrebărilor legate de Codul Muncii, Legea Dialogului Social și Legea 296/2023.
Concluzia generală a fost că liderii de sindicate trebuie să strângă rândurile și să-și dezvolte, să-și perfecționeze, abilitățile care îi ajută să protejeze drepturile celor pe care îi reprezintă, în special arta negocierii. Altfel spus, este nevoie de mult mai multă implicare, perseverență și unitate!
Menționăm la final că istoria sindicatelor în România a început în 1846, la Braşov, prin „Asociaţia de ajutor de boală, înmormântări şi ajutor de călătorie“ a calfelor de tipografi braşoveni.
Asociația a fost înființată în „Tipografia lui Ioann Gătt“ (Johann Gott), de pe strada Vămii nr. 10 (azi Str. Mureşenilor nr. 11).
Aici s-au tipărit, printre altele, „Gazeta Transilvaniei“ (timp de 45 de ani) și „Foaie pentru minte, inimă şi literatură“.